Har just fått recept på den maträtt som jag va mest nyfiken på:
Plokkfiskur (isländsk rätt)
900 gr torsk
200 gr potatis
1 msk peppar
1 gul lök
5 dl mjölk
1 tsk curry
2 msk kallt smör
smörboll
salt
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Skär fisken i bitar och koka; koka upp och stäng av värmen och låt stå medans såsen tillreds, i ca. 10 minuter.
- Gör en smörboll; lika delar smör som vetemjöl.
- Skala och hacka löken.
Lägg den i en kastrull tillsammans med mjölk, curry och salt.
- Låt koka upp och tillsätt sedan smörbollen. Sjud i ca. 5 minuter.
- Tillsätt fisken och potatisen och rör ordentligt så att fisk och potatis mosas väl.
- Krydda med peppar och tillsätt smöret.
Servera kokta grönsaker och grovt rågbröd till.
Detta ska jag laga till i helgen, när Kärbon å jag är barnlediga.
************************
Men fortfarande har ingen gissat rätt på vad jag åt på avskedsmiddagen i Reykjavik:
VAD är då detta?
Gissa duktigt nu...
=0)
mimmi
11 oktober 2007 20:20
Kan det vara sälkött???? Nej det kan man väl inte äta heller????
elaina
11 oktober 2007 20:57
mimmi: det va inte sälkött,
men man kan visst äta det. Googlade "äta sälkött", å då kom det här upp:
>>[PDF] GotlandFiltyp: PDF/Adobe Acrobat - Se som HTML-version
Det är nyttigt att äta sälkött. Folk som äter säl har varken skabb eller andra hudutslag. Skogen består mest av tall och ojämnt vuxna enbuskar. ...
www.lattlast.se/pub/5039/Linné_Gotland.pdf - Liknande sidor - Notera detta.
Nenna
11 oktober 2007 22:19
Tja, va´ kan det va´? Någon sorts kötträtt äré i varjefall, det ser jag.
Persilja
11 oktober 2007 22:50
åååååå vad härlig resan verkade! Så glad du såg ut på alla bilder! (Ja, det gör du ju alltid!)
Det här lever du på länge va????
elaina
12 oktober 2007 09:12
Nenna: Ja, det är väldigt mörk-rött kött,
men jag tänkte fisk i en ½sekund när jag såg det på menyn...
(se där, en liten ledtråd!)
Persilja:
Helt rätt, det va en helt fantastiskt härligt underbar resa. Det enda som saknades va Kärbon. Men som sagt jag va nog lika glad ändå. Är nog rätt nöjd med livet: å med alla dessa goda minnen kommer jag att leva tills jag är minst 87...
;0)
Tant Tagg
13 oktober 2007 13:24
Andra förslag som man inte tänker på fisk i en halv sekund är:
föl
struts
På island ärer man faktiskt föl, även om jag vet att en del islänningar kräks av blotta tanken. struts är mig veterligen inte något island är berömt för, men strutsfarmer finns det lite varstans, så varför inte på island? dessutom är det mörkt kött som ser ut sådär.
Val, som jag ju redan har föreslagit, är ju en fisk, helt avgjort. Det behöver man inte ens tänka på i en ½ sekund för att inse:-), men det förknippar jag med Norge. Men det simmar ju en och annan val i havet runt Island, så varför inte.
http://tanttagg.bloggagratis.se
elaina som ber Dig titta här...
13 oktober 2007 13:43
Tant T! You did it again!
Vann min hemliga tävling alltså. Å hade både rätt&fel.
Det va mycket riktigt VALkött,men det är faktiskt ingen fisk:
valen föder levande ungar! Liksom delfinen...
=0)
PS: GRATTIS! Nu vet jag ju iaf vart jag ska skicka priset ;0D
PPS: varför inte föl? vi äter ju kalv å dom är ju minst lika söta!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Valar
Tant Tagg
13 oktober 2007 20:11
Där gick jag på en nit!
Att valar föder levande ungar och är ett däggdjur borde jag kommit ihåg, för det lärde jag mig i biologin i realskolan av fröken Elgquist! Minnet är kort! :-)
http://tanttagg.bloggagratis.se
Fredrik
19 oktober 2015 13:56
Visst är det lammkött!?
elaina
12 februari 2016 19:10
Nej, långt därifrån... :P