Direktlänk till inlägg 8 november 2008

BILDBEVIS: Man blir GLAD av surdeg!

Av elaina - 8 november 2008 09:49

Satte i veckan en surdeg, har matat den lite nu å då under överinseende av

Sigsten "Sigge" Skåpkatt :skåpkatten...

Han såg till att jag satte degen som vanligt, å ville att vi sku söta med "zaffranshoning", ha i båd råg å havremjöl, linfrön å blanda ut gammelfilen med en slatt nyponsoppa.


Som synes är min kära BakAssistent sedan det glada 70talet OCH

DEN LÅTER SÅ INNI VASSEN

SÅ MAN MÅSTE SKRIKA SÅ HÄR HÖGT STARKT

FÖR ATT GÖRA SIG HÖRD!

bilden är sedan en tidigare LYCKAD bakning...


Men jag har kommit på ett knep: när det är dags för obligatoriska kvartsmassagen av degen så ställer jag helt sonika ner hela apparaten i hörnskåpet som den bor i när det inte bakas. Då hörs inte är ljudet åtminstone inte så öronbedövande.


i brist på limpa kan man äta bröd...


Och eftersom den kraftiga motorn ger ifrån sig en hel del värme oxå, så har jag upptäckt att skåpet funkar bra som jäs-skåp: bara dra ur kontakten å vrida på ägguret en ½timme! Har gett märkbar jäsförbättring se t.ex dom fluffiga rågkakorna på bilden här ovan!


Nackdelen kan vara att man inte ser hur degen beter sig. Denna gång märkte jag t.ex inte att det va rejvparty därinne, såg inte att den stackars degen blivit hög som ett hus å sen kräkts över hela sig:

OBServera flinet på vänsterflanken...

Tog hand om eländet å försökte få nå´styrsel på det hela, men det blev inget vidare bröd. Platt å kompakt, men gott! Sonen vart särskilt förtjust i det


 -Mamma, så´nt här bröd får Du göra fler gånger! 


OK! Njaa, kanske inte precis hela proceduren med överjäsningen å det. Har ju förresten heller inget exakt recept. Men surdeg blire definitivt fler gånger! Ni ser ju hur snygg man blir av det, för att inte tala om stark, vig och...

;0)

 
 
Titti

Titti

9 november 2008 11:48

Vad flitig du är!
såg att du länkat till mig, så jag har länkat till dig också. vad kul det är med bloggar1 en ny värld har öppnat sig!

http://skogshuldran.bloggagratis.se

 
Ingen bild

syss

9 november 2008 12:30

=0D!!!!! Du kan då verkligen få till det! "Denna gång märkte jag t.ex inte att det va rejvparty därinne, såg inte att den stackars degen blivit hög som ett hus å sen kräkts över hela sig" Hi,hi! Så kan man ju oxå se på det hela. Tack för söndagsunderhållningen!

 
helga

helga

9 november 2008 16:35

Söt kisse i skåpet och sur deg i annat skåp... Skönt att jag slapp torka upp :)

http://www.helga1.bloggagratis.se

 
La famiglia

La famiglia

9 november 2008 22:56

Jasså du har också hittat till paindemartin. En spännande blogg måste jag säga. En sån bakmaskin som du har, har jag också. Det har jag ärvt efter min farmor, och trots att det var nästan 19 år sedan hon dog kan man fortfarande, om man känner efter, känna en svag doft av farmors hus när man luktar på maskinen. Därför kan jag inte slänga den, trots att jag köpt en ny electrolux, som faktiskt är bättre. Bättre framför allt för att skålen är mycket större, så det jäser inte över lika lätt. I alla fall inte om man bakar på en halv liter degvätska.

http://hundblues.blogspot.com

 
Ingen bild

elaina

10 november 2008 20:54

TittiHuldran: Flitig för att jag bakar? Nja, snarare ekonomisk, baka kan nästan jag göra i sömnen efter flera år inom "BakSlöjden" på Hälsingestugan, Hudiksvall...

Syss: Förstod att Du sku uppskatta ordvitseriet, det bju´r jag så gärna på på en söndag. Fast allrahelst på en SöndagMiddag eller så...

helga: Söt-sur, Du kan då få till det Du oxå!
(Nu blev jag sugen på KinaMat bara för det)
OBS! TIPS från BakCoachen: man låter dylika skåpytor samt degbunkar torka, sen är det bara att skrapa bort det torra "degfnaset"...

LaFam: Det va en av FelagsKamraterna som tipsa om Honom när vi sku baka inför HöstMarknadsGillet på Gården. Har för mig att Du nämnt Din Farmors assistent tidigare. Önskar mig själv en nyare variant.(Hallå Maken!?!) Men tänk vad minnen å framförallt doftminnen är värdefulla...
=o)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< November 2008 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards