Senaste inläggen
Hon damp ner i min mailbox:
men föredrar att vila på en tumme...
;o)
Linsröra;
4 dl gröna linser (torkade)
2 st gul lökar
2 st vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
1 st buljongtärning
Dressing;
1dl. olja
4msk vinäger
salt och peppar
örtkryddor
slätbladig persilja
Koka linserna mjuka i vatten tillsammans med buljong i knappt 10 min.
Finhacka löken och fräs den i oljan, pressa i vitlök och tillsätt sedan de kokta linserna. Ta av från värmen. Gör i ordning å rör ner dressingen smaksatt med örtkryddor, finhacka persiljan. Låt svalna, röran kan ätas både kall och ljummen. Supergod till grillat!!!
Passar både vegetarianer, "gluterianer" å "lactosare"
OCH
"moffare"...
;oP
VikingaMarknaden närmar sig med stormsteg; redan på fredan kommer vi att ha fullt upp med att skylta, båd för färdväg&parkering, ta emot folk, baka filmjölksbröd t kvällsfika, svara på 47½ frågor, lösa olika problem situationer som uppstår o.s.v m.m etc.
Otroligt skönt nog känner jag mig inte det minsta stressad!
Vi i MarknadsGruppen har haft regelbundna å nu på slutet täta möten så det känns i nu-läget som om vi har det mesta klart för oss: allt kommer att gå lysande bara VädretsMakter står oss bi.
08:00 Mulet Temperatur 13°
14:00 Molnigt Temperatur 18°
20:00 Klart och uppehållsväder Temperatur 15°
08:00 Klart och uppehållsväder Temperatur 13°
14:00 Växlande molnighet och uppehåll
20:00 Mulet Temperatur 14°
Klart och uppehåll mest hela dagen
den verkar ju lovande så det är bara att hoppas att den stämmer, annars är vi ju rätt härdade vikingar; efter "Slagregnet i Saltvik" så känns det mesta som "finväder":
>>Allt är relativt-det beror på vad man jämför med...<<
Nu ska jag kolla upp några recept, bl.a på filmmjölkslimpa som vi brukar göra i långpanna som är såå gott: likvärdigt med sötebrödsbakverk!
Ska oxå försöka hitta nån "grönlinsröra" som kan passa till grillat kött.
Tar TACKsamt emot tips å recept...
=o)
Huhei!
Hvor er det vel friskt og lett
Oppå fjellet, oppå fjellet
Her leker vinden i kåte sprett
Oppå fjellet, oppå fjellet
Og foten danser, og øynene ler,
og hjertet får et godt humør
Oppå fjellet, oppå fjellet!
Så äre "Sommarens sista dag" idag: sista Augusti!
Men för den skull kommer inte "baltan-säsongen" att avslutas ännu. NEJ, många långa härliga myslyskvällar återstår å åtskilliga helgfrukostar komer att avnjutas därute:
Däremot så tror jag att "Sigge BröllopsKatt" snart får utegångsförbud dit! Han har nämligen fått för sig att han till varje pris som helst ska ta sig över till dom nya grannarna!! Vet inte hur många gånger vi varit över å hämtat hem honom versa dom ropat å hivat över honom!!!
Det är över detta vita plank han hoppar å vi har försökt avgränsa med spalje o.dyl men vi nåst nog ta till hönsnät el. likn. MEN hur snyggt är det???
Det är endera det eller utegångsförbud...
:o(
Följande har jag hittat på Fotevikens hemsida;
Kryddor; Salt Dill Fänkål Timjan Kummin Senapsfrön
Grönsaker; Grönkål Morot Vitkål Kålrot Lök Purjolök Selleri
Rädisa Ärtor Bönor
Örter; Vitlök Kvanne Libsticka Pors
Mer än Du trodde....
eller?
=o)
Denna sats brukar räcka till 15-20 st.
6 dl rågsikt
3 dl filmjölk
2 msk sirap
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
Vetemjöl till utbakning
Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i 15-20 bitar på mjölat bakbord. Kavla ut till runda kakor, som gräddas i medelvarm stekpanna (utan fett) ca 3 min på varje sida.
=oP
På någras begäran kommer här receptet på knäckebröd;
KNÄCKEBRÖD ca 24 st.
Sätt ugnen på 250ºC
Ingredienser:
25 g jäst
2 dl vatten, 37°C
½ dl olja
½ tsk salt
1 msk brödkrydda
5 dl rågsikt
1 dl vetekli
Till utbakning
vetekli
Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut den med ljummet vatten.
Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och vetekli.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Den behöver inte jäsa.
Tag upp degen på bakbordet.
Forma 2 längder och dela varje längd i 12 bitar.
Rulla en degbit i taget till en bulle. Strö rikligt med vetekli på bakbordet.
Vänd bullen i kliet och kavla ut den till en mycket tunn kaka, ca 15 cm i diameter.
Använd helst kruskavel, nagga annars tätt med brödnagg eller gaffel.
Lägg kakorna efter hand på plåtar eller bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 4-5 min, passa brödet så att det inte blir bränt!
=o)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|