Direktlänk till inlägg 27 maj 2007

Snoddas, Kärleksmums, moccarutor...

Av elaina - 27 maj 2007 10:32

...här ska bakas så´na oavsett vad ni nu väljer att kalla dom!

Sonens fotbollslag har KlubbhusByggarDag idag och jag har faktiskt lovat att baka en långpannekaka (jo, jag vet ju att ja sku inte ta på mig nå xtra sysslor, men det är inget betungande: jag gillar ju att baka!)


 

Detta är mitt hemliga recept, som jag använde när jag jobba på Hudiks anrika Cafe´Hälsingestugan i slutet på 80talet:


Smeten:

  • 300 g marg. el smör
  • 3dl mjölk

  • 2msk kakao

  • 1 tsk kanel (det är det som är det "hemliga")

  • 4 st ägg
  • 6 dl socker

  • 4 tsk vaniljsocker

  • 9 dl vetemjöl

  • 4 tsk bakpulver


Glasyren;

  • 50 g margarin

  • 5 msk kallt kaffe

  • 2 msk siktad kakao

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 7 dl florsocker


Garnering:

  • kokos eller strössel

Gör så här:

  • Smält matfettet först av allt, för det måste svalna av.

  • Likaså mjölken som Du sen häller över kakaon+kanelen. (gör liksom en sån där smet man bruka göra när man va liten å det inte fanns O´boy.)

  • I en 1½liters måttkanna häller Du sen ner mjöl, bakpulver

      å vaniljsocker å blanda det väl.

  • Vispa ägg och socker poröst (lite längre än Du brukar skulle jag tro)

  • Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med kakaomjölken och matfettet.

  • Bred ut smeten i långpannan jämt, ända ut i hörnen.

  • Grädda i 175 gr ca  20 min, tills den släppt i kanterna.

  • Låt kakan svalna ordentligt, gör under tiden glasyren:

  • Smält matfettet och rör ner övriga ingredienser där.

  • Bred glasyren över kakan när den inte längre känns varm och strö på kokos.

 (har även prövat med hackad hasselnötter+mandel,  å en gång strössel  till barnas kalas när jag va osäker om en av smågästerna va allergisk mot kokos.)


  • Skär i lagom stora rutor (börja med att skära på mitten på längden å bredden, sen hälften av det å hälften av det)


 MMMMmmm, inte undra på att det finns så många benämningar på denna kaka: kärt barn har många namn...



=0)


 
 
Ingen bild

Syster Y-D

27 maj 2007 16:08

Har nyss varit till mamma. Vi plockade liljekonvaljer efter vägen och hade med oss en liten (köpt) Operatårta. Det uppskattades. Hon visade vilken fin duk du sytt med Linneor. Märktes att hon blivit väldigt glad över den.

 
Ingen bild

elaina

27 maj 2007 20:31

Åh, LILJEKONVALJER! Det måste vi ut å leta i veckan! Kanske nå´n på jobbet kan visa på nå´t "lillevall-ställe", jag vet vet ju inte om nå´ra såna efter som jag är inflyttad i byn.
Visst blev duken fin? bland det första jag broderat faktiskt. KUL å höra att Hon uppskatta den, nöjd att jag kom mig för att skicka upp den...
=0)

 
Ingen bild

Tant Tagg

28 maj 2007 20:17

Kärleksmumsen verkar vara något utöver det vanliga enligt min uppfattning....och hemliga.....:-)

 
Ingen bild

elaina

28 maj 2007 20:54

Jo, dom är extravaganta!
Törs man kan man ha i pyttelite cayennepeppar oxå, i bästa Chocolat-stil, men det är super hemligt...
;0)

 
Kajsa

Kajsa

28 maj 2007 22:56

Hos mej heter de Snoddas :-) och är förfärligt smaskiga!
Hos mej/oss har vi kalas imorrn och jag har inte en endaste bulle i frysen!! då det får bli köpebröd men iallafall en hembakt tårta. Sitter som bäst o funderar på hur den ska se ut...

Natti!!

http://livetpoenpinne.blogspot.com

 
Ingen bild

elaina

28 maj 2007 23:40

Hej Kajsa!
(kul att ha ett "mänskligt"namn på Dig, hihi!)
Äre månne självaste Du som ska firas imorron?
Får nog lov att titta in till Dig för å se efter hur det förhåller sig...
?:0)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards