Direktlänk till inlägg 22 mars 2010
I fredags va jag å DenMycketGodaKamraten PM å storhandla redan kl.9.00 på morronen! Det är mycket ovanligt för mig som annars gärna tar rejäl sovmorron på mina lediga dagar!
Fördelen med att komma iväg så pass tidigt är att man slipper "helgmats-handlar-hysterin" som oftast uppkommer på torsdag e.m-kväll samt fredag e.m.: sååå tröttsamt att kryssa runt med överfull vagn bland stressade utarbetade människor.
Det Konsum vi föredrar å handla på, för att dom genomgående har ett ekologiskt tänk, ligger en bit bort från bägges våra hembyar, så att kunna samåka är både praktiskt å miljövänligt OCH framförallt trevligt!
Denna morron visade det sig även mycket ekonomiskt fördelaktigt att vara där så tidigt på morronen, i köttkylarna fanns; köttfärs för 25:-/kg, 2kg´s tråg med karrékotletter för 50 spänn å lövbiff med 70% rabatt!!!
Allt p.g.a tack vare "kort datum"!
När börjades det med datummärkningen i Sverige egentligen? Har ingen aning om det fanns när jag flytta hemifrån nångång på det Glada 80talet? Kan inte påminna mig att "min" mataffär som jag handla i som Stackars-Fattig-Student körde med rödlappar av den anledningen?
Däremot vet jag med bestämdhet att det inte fanns när jag va barn: då fick man titta-lukta-smaka sig fram om mat å dryck va ät-/ drick-bart! Å tänk det gick bra det mä! Inte vet då jag om att vi blev magsjuka/ matförgiftade pga utgånget datum, däremot utav härsken frityrolja på en restaurang en gång innan jag börja skolan: tyckte "påmmfritzen" smaka konstigt, fast sa inget till dom vuxna.
På vägen hem kräktes jag sen i en papperskorg till Mammas stora förtvivlan: Varför hade jag inte sagt nåt? Svara att jag tyckte det va så "stort" att äta på restaurang å inte ville klaga utan åt duktigt upp allt på tallriken som jag va lärd att göra. Farsan som betalat kalaset va väl duktigt arg å gick tillbax å skällde ut kökspersonalen gissar jag.
Nuförtiden förlitar jag mig helt på syn-,lukt-å smak-sinnena. Datummärkningen bryr jag mig inte så mycket om, det som är bra med det är väl att det kan leda till att varan sätts ner till halvapriset. Så mycket helt OK mat som bara slängs i butikerna! Å hur mycket överbliven mat som slängs från skolor, sjukhus o.dyl törs jag inte tänka på! Vansinnigt slöseri både vad gäller pengar å mat!
Själv har jag blivit något utav en expert på att ta till vara minsta lilla matrest å komponera nya maträtter a´la´"Här-är-Ditt-kylskåp". När barna va små å ekonomin skral, pg.a "omständligheter", så va jag ju tvungen att trolla med knäna för att få mat på bordet till dom små liven.
Ändå måst jag säga att jag va bortskämd utav Farsan som försåg oss med "förr-om-års"älgkött å kom med fisk, båd röding å öring, i tid å otid. (När mamma ansåg att frysen va för full hemma-där-i-dom eller ärligt talat va urless på ädelfisk å tyckte att vi hellre behövde tillskott i matkassen)
Jag kan bli förundrad när jag hör att folk i min omgivning slänger frukt å grönsaker för att dom börjat sloka lite: så länge det inte möglat eller börjat ruttna så går det ju oftast att använda i nån maträtt.
När bekanta berättar att dom häller ut mjölk å fil i toan bara för att datumet passerats blir jag bestört ledsen harm NÄ jag hittar inte ordet som beskriver vad jag känner över sånt beteende.
Är det okunskap eller bacillskräck?
>>Lite skit rensar magen<< är ett gammalt hederligt ordspråk å så länge som man håller noggrann handhygien å är medveten om riskerna med mygel å mögel så tror jag att vi överlever det mesta.
Vad tror/ tycker Du?
En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!? Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...
En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...
Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 |
24 |
25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|