Direktlänk till inlägg 19 november 2007

Att byta ögonfärg med viljan/tankens makt...

Av elaina - 19 november 2007 21:12

Signaturen J.Å undrar "hur i ..! kan man byta ögonfärg med viljans makt!?????"

i en kommentar till ett inlägg som jag gjorde i början på året.


Det va i mars som blev jag utmanad, "tagen", å sku då berätta lite udda saker om mig själv. En av dom sakerna va att jag som barn ville bli mer lik mina idoler, dvs; Min Syss, Mamma å Mormor. Detta genom att intensivt önska mig samma ögonfärg som dom! Hur det gick till kan Du läsa här.


Många har under årens lopp undrat hur det kunde gå till: under sker väl inte i modern tid?  Jag har själv oxå  förundrats över hur min ögonfärg gradvis kunde förändras från klarblå via grågrön till grön. När vi hade genetik i skolan kunde vår biologi-lärare inte heller förklara.


Å jag förstår honom för detta är vad som står i Wikipedia i ämnet:


"Genetik: Det finns tre kända genpar som kontrollerar mänsklig ögonfärg. Två av dessa finns på kromosonpar 15 och en på kromosompar 19;

  •  Bey 2 genen (EYCL3) på kromosom 15 har en blå och en brun allel
  •  Gey (EYCL1) på kromosom 19 har en blå och en grön allel och
  •  Bey 1 på kromosom 15 är en gen för brun ögonfärg.

Det finns en genetisk modell som förklarar ärftligheten av blå, gröna och bruna ögon. I modellen är den bruna allelen i bey 2 alltid dominant, så även om en person är heterozygot och har båda allelerna kommer den bruna genen att bli uttryckt. Den gröna allelen på gey är dominant gentemot den blå allelen men reccesiv mot den bruna allelen på kromosom 15.


Detta gör att det bildas en dominansordning mellan genparen. En person med en brun allel på kromosom 15 kommer att få bruna ögon om resten av allelerna är gröna eller blå. Finns det en grön allel på kromosom 19 och resten av allelerna är blå blir resultatet gröna ögon. Blå ögon uppstår bara om samtliga alleler är blå.


Denna modell kan bara förklara ärftlighet av blå, bruna och gröna ögon men kan inte förklara grå eller melerade ögon. Den kan heller inte förklara hur två blåögda föräldrar kan få ett brunögt barn eller hur ögonfärg kan förändras över tid. Detta tyder på att det finns fler, ännu oupptäckta, gener som inverkar på ögonfärgen. "


Som ni kan se i det sista stycket som jag delvis markerat med mörkare fetare  text,  fritt citerat nu: "Denna modell kan heller inte förklara hur ögonfärg kan förändras över tiden"


Så då kan vi konstatera att DET FINNS LOGISK INGEN FÖRKLARING, bara ett konstaterande att en färgförändring kan ske!

Något jag å t.exTrolltygs syster är levande bevis på! (hör gärna av er om Du själv eller personer ni känner också ändrat ögonfärg)

Finns det ändå någon beläst klok människa ute i cyberrymden som läser detta å har förklaringen till denna genetiska kulör-nöt så är ni varmt välkomna att reda ut begreppen!


Men ligg nu inte sömnlös pga denna gåta, för det tänker jag inte göra...

Go´Natt!

#0)


 
 
skogsfrun

skogsfrun

20 november 2007 08:25

Mycket intressant om ögonfärg! När skogsfrun var 12 och skulle ta ut pass uggav hon gröna ögon varpå farbror polisen bryskt påpekade att såna fanns ju inte och skrev dit ...blå! Nu har skogsfrun kollat och ser att visst 17-ton hör hon fortfarande till de 2% grönögda, kul.

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Syss

20 november 2007 16:54

Äré verkligen bara 2% av sveriges, nordens, europas, världens befolkning som är grönögda?? Isåfall tillhör man ju en ganska unik skara!!!!!! =0) Kul att i nå´t sammanhang få vara lite speciell!

 
Trolltyget

Trolltyget

22 november 2007 13:50

Vad snopen jag blev när jag för ovanlighetens skull klickade på länken "se vad andra skriver om min blogg" och hittade hit. Kul. Intessant inlägg du har här. Tänkte på vår son, mellanbarnet ljus och blåögd till skillnad från oss andra mörka (de 2 andra har dessutom riktigt mörka ögon) hursomhelst mellansonens ögon är blå men ju mindre pupillen är så ser man grönt och sedan brunt längst in. Så igentligen kan man inte säga att ahn är blåögd heller.

http://blogg.marlenes.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards